El mercat del peix de Maputo

Picture 2 of 10

El Mercado de Peixe de Maputo queda a les afores de la ciutat, de manera que hem d’agafar un taxi per anar-hi. Quan hi arribem una munió de vailets s’arremolina al voltant del cotxe i tots ens ofereixen d’acompanyar-nos. Al principi estem una mica desorientats amb tanta sol·licitud, però després comprenem el que passa: aquí, els clients compren el peix que volen a les parades i després el porten a un dels nombrosos restaurants del darrere de mercat on els hi cuinen per un mòdic preu, de manera que tots els establiments envien els seus emissaris per demanar als visitants que els triïn a ells.

En el mercat reina l’encantador caos africà, amb tot de gent passejant entre les parades i peixeteres cridant les excel·lències del seu gènere: tot és fresc i acabat de pescar, però cal anar amb compte perquè de vegades es pot veure una sospitosa capa de gebre que el recobreix delatant que en realitat és congelat. A banda i banda podem veure peix local gran i petit, sencer o al tall, i també cloïsses, gambes, calamars, sípies, llagostes i tot tipus de marisc. Alguns paradistes ruixen periòdicament els seus productes perquè es conservin lluents i amb un aspecte seductor.

Un cop comprat el peix i comprovat que pesa el que ha de pesar i que el canvi tornat és correcte, requisits que acostumen a no complir-se, el donem al nostre cuiner perquè ens el prepari. Cal armar-se de paciència perquè els minuts moçambiquesos són de 500 segons i l’espera es fa llarga, però queda amenitzada per la processó de nois que tot sovint se’ns acosten per vendre’ns els seus productes d’artesania. Com no hi havíem pensat? Anar a dinar i no portar diners per poder comprar figuretes, pintures, polseres, collarets o samarretes entre gamba i gamba!

Finalment, el menjar arriba a la taula i ens hi posem les botes omplint-nos els dits de sucs i salses.